logopeque

Botafocs. Ball de Dimonis
de Castelló de la Plana

Normativa europea

Directiva sobre pirotècnia...:

Diario Oficial de la Unión Europea: DIRECTIVA 2007/23/CE DEL PARLAMENTO EUROPEO Y DEL CONSEJO


nova normativa estatal,que ens afecta...com palicació de la Directiva europea

Ultmies noticies:

Noticia de l’Avui 1 de juny 2010 sobre aplicació normativa europea


Noticia i video sobre Agrupació Bestiari a Terrassa

Notícies: INFORME SOBRE LA REUNIÓ 22 DE MAIG ENTRE EL MINISTERI I LES COMUNITATS AUTONOMES

INFORME SOBRE LA REUNIÓ DEL DIVENDRES 22 DE MAIG 2009 A MADRID AL MINISTERIO DE INDUSTRIA TURISMO Y COMERCIO SOBRE LA TRANSPOSICIÓ DE LA  DIRECTIVA EUROPEA SOBRE PIROTÈCNIA

Divendres 22 de maig es va celebrar a Madrid una reunió a la seu del Ministerio de Industria per tal d'intercanviar criteris sobre la futura transposició de la Directiva europea sobre pirotècnia. Des de la Secretria general d'Energia havien convocat representants de totes les CCAA amb l’objectiu de mantenir un intercanvi de criteris: No hi va haver, però, esborrany de la transposició, que ara com ara es situa a finals de juny al calendari.

RESUM DE CONTINGUTS:

1- La veritat es que la trobada es va fer a mida de Països Catalans ("arco mediterráneo", a Madrid), tot i convocar representants d'arreu de l'estat. La impressió és que volien sobretot repartir calma, més que no pas mantenir un debat. Perquè a la pràctica només hi havia la resistència de la Generalitat valenciana i, amb un to ments aspre, la de la Generalitat de Catalunya o la de la FEMPT. De fet, la majoria d’assistents van manifestar que la transposició no els afectava especialment perquè el seu consum pirotècnic anava de la mà de professionals i no pas de l'associacionisme.

2- Des del Ministerio estan elaborant algunes estratègies interessants amb la voluntat de preservar tradicions i compatibilitzar-les amb la normativa europea:

2a. Entenen que la Directiva s'adreça a la posada en el mercat, no pas al seu ús, i doncs que és això el que ells han de vetllar (en revetlles d'ús general com és el cas de Sant Joan, seran els pares els qui posen a les mans dels fills la pirotècnia, exactament com fins ara).

2b. Es buscarà la creació d'una figura intermèdia no contemplada a la Directiva, la del "Consumidor reconegut com a expert" que tingui autorització, com a membre d'una entitat amb personalitat jurídica, el que suposa que haurem de reglamentar des de les CCAA, qui són aquests experts (formació) o aquests consumidors a qui permetem utilitzar artificis pirotècnics.

2c. Com que això no podrà ser sempre ni a tot arreu, caldrà tramitar des dels ajuntaments la sol•licitud de les festes de valor tradicional, popular o religiós que se singularitzen respecte la Directiva general.

2d. Les CCAA haurem de vetllar per la formació i per l'autorització d'aquestes relacions de festivitats.

2e. Sembla més difícil la voluntat de censar a tots els participants d’aquestes activitats (no només els “actuants”) però això va quedar per continuar treballant

3- Des de la Generalitat vaig valorar positivament la iniciativa de la reunió, i vaig reclamar -com els valencians- l'esborrany. I també:

3a. Que havia de quedar clar que érem nosaltres qui avalés festes i formació. Altrament, una gestió centralista no entendria què hi ha darrera de cada festa. Només calia veure com era viscuda per a la majoria de representants espanyols aquella reunió.

3b. Que calia afinar molt en el reconeixement de les festes: no podia ser una relació tancada perquè de festes se’n creen de noves (seria millor aprovar “pràctiques festives”). El criteri ara com ara topa frontalment amb la intenció inicial que van manifestar (probablement només tàctica) d’autoritzar-ne “dues o tres” a cada territori (!). També vaig manifestar que calia fer-ho amb tot l’aparell legal o no trobaríem qui ens ho assegurés als municipis.

3c. Que, recollint l’esperit de consens que a Catalunya ens ha impulsat des del primer dia recuperessin el document del 30 de gener subscrit per associacions municipalistes, diputacions i Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, on es recullen les premisses posteriorment aprovades al Congrés de diputats (28 d’abril) i que passen també, entre d’altres, per escoltar les federacions d’entitats.

3d. Finalment, i per no acabar la reunió de qualsevol manera, vaig demanar que ES CONCRETÉS un calendari que demostrés que no farien salat abans del 4 de gener.

4- Acords de la sessió

4a. Des del Ministerio tancaran el cicle de reunions “informals” abans de finals de juny, convocant no només industrials (el que ells anomenaven “el sector”) sinó també amb les federacions d’entitats, de Catalunya i del País Valencià.
4b. No es van veure amb cor de donar resposta a les demandes que des del País Valencià es formularen sobre com donar cobertura a la pirotècnia de moviment erràtic (ara com ara en la perspectiva de quedar il•legalitzada a la Unió europea)
4c. Abans d’acabar Sant Joan hi haurà esborrany a l’abast de tots els participants.
4d. El mes de juliol (o en el pitjor dels casos, setembre?) hi haurà un període d’informació pública.
4e. Abans de Nadal cal haver enllestit tot el tràmit si volem respectar la data límit de 4 de gener,


Ben cordialment,
Ramon F.


NOTA DE PREMSA DE DIVENDRES 22, AL VESPRE:

Indústria diu que la normativa pirotècnica garantirà les festes del foc i el Govern espera a veure'n el text
ACN // 22.05.2009 // 20.28 h
Madrid (ACN).- El Ministeri d'Indústria ha assegurat aquest divendres als representants de les Comunitats Autònomes que la nova normativa que cal aprovar per acatar la Directiva europea sobre productes pirotècnics 'garantirà' la celebració de les festes tradicionals. El director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Ramon Fontdevila, que ha representat Catalunya a la reunió, ha assenyalat a l'ACN que la 'música' dels plantejaments que l'executiu espanyol ha posat sobre la taula 'sonen bé' però que el Govern espera veure 'el text' de l'avantprojecte, que es presentarà als territoris a finals de juny.


SINTESI DE RECORDATORI:

Recordeu que vivim en el temor pels efectes restrictius que pugui suposar l'aplicació de la Directiva 2007/23/CE del Parlament europeu sobre la posada al mercat d'articles pirotècnics i els seus efectes sobre el conjunt de revetlles, correfocs, diables infantils, balls de diables parlats. Una directiva europea és una legislació comú a tots els estat de la Unió, però que aquests poden desenvolupar després atenent les seves particularitats. La Directiva sobre pirotècnia de 2007 estableix un termini de tres anys per a la seva transposició. Això vol dir que abans del proper 4 de gener de 2010 els Estats membres hauran d'adaptar i publicar les disposicions necessàries per donar-hi compliment. En aquest sentit, és fonamental que el Ministerio de Industria, Turismo y Comercio -que és qui en té les competències- reculli les aportacions que des de finals de 2007 hem estat elaborant conjuntament amb les Federacions d'entitats de foc i les associacions municipalistes (ACM i FMC) de Catalunya. I que tingui l'encert de traslladar-les al sí de la Comissió europea que ja n'està fent el seguiment.

La Directiva és concebuda des de la lògica de la seguretat industrial i, doncs, no té en compte la diversitat cultural d'Europa. Adreçada a la fabricació de material pirotècnic, el seu emmagatzematge i el seu ús professional, acaba per afectar totalment el seu ús recreatiu. Així, a partir d'una nova catalogació dels articles pirotècnics, la Directiva introdueix limitacions molt severes en les distàncies de seguretat o en l'edat dels usuaris. A tall d'exemple, l'edat mínima per usar artificis pirotècnics passa dels vuit als dotze anys. Només aquest fet ja es veu que podria ser molt negatiu sobre els grups de foc infantils, o sobre tota la canalla en festes com ara la nit Sant Joan.

Així, atès que la Directiva ja preveu excepcionar determinades festivitats o les edats de manipulació dels articles pirotècnics mitjançant la formació, vam proposar (resolució de 30 de gener de la Comissió Mixta de Cultura del Dep de Cultura i el municipalisme de Catalunya) que almenys, la transposició incorpori aquests aspectes:
- Que, en base a l'apartat 8è de la part expositiva de la Directiva, les Comunitats Autònomes puguem establir quines són les festes i activitats que han de ser considerades "festivitats religioses, culturals i tradicionals" pròpies, així com els artificis de pirotècnia que, per estar fabricats especialment per aquests usos, no queden subjectes a les disposicions de la Directiva.
- Que des de les Comunitats Autònomes puguem excepcionar i regular aquelles festes d'especial rellevància que no es poden incloure en l'excepció proposada al punt anterior, com ara les revetlles de Sant Joan, en què la població en general manipula pirotècnia.
- Que les Comunitats Autònomes puguem establir un pla formatiu per tal de poder manipular els productes a una edat inferior a l'establerta per la Directiva, en base a l'article 7.2 d'aquesta que preveu que els Estats membres podran reduir l'edat mínima d'ús dels productes pirotècnics per a les persones que segueixin una formació. En aquest sentit, ja vam iniciar contactes per tal de dissenyar una proposta formativa adreçada als menors de 16 anys amb la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i amb l'Agrupació del Bestiari Festiu.

 

Reculls prensa Actes 7 febrer 2009

Actes de Castello(7/02/09) (video notices La Sexta) , video youtube

portada levante 8/2
levante 8/2

Levante:08/02

Por la tradición de los «correfocs»


portada provincias
actes contra normartiva europea pirotecnia

Las Provincias:08/02

Unidos para reclamar la cultura del fuego


portada 8/2
actes contra normativa europea pirotecnia

Mediterraneo:08/02

Collas festivas exigen adaptar la ley de la UE para preservar la cultura del fuego


acudit

Mediterraneo:08/02

¿Bruselas?


Berga:08/02

Més de 10.000 persones es manifesten a Berga en suport a la cultura popular i tradicional


Mediterraneo:10/02

El Ayuntamiento defenderá en Europa la pirotecnia tradicional


Mediterraneo:11/02

La Junta de Festes se suma a la petición de garantizar la pirotecnia tradicional


Mediterraneo: 11/02

Castellón y el Consell defienden en Bruselas la cultura del fuego


acudit levante

Levante: 11/02

La directiva europea deja margen al Gobierno español para regular el uso de petardos


mundo

El Mundo: 11/02

Industria garantiza que la directiva de pirotecnia no afectará a la tradición


Mediterraneo: 12/02

El ministro Miguel Sebastián niega que peligre la cultura del fuego


Mediterraneo: 12/02

Europa abre la puerta para garantizar el respeto de la pirotecnia tradicional


Mediterraneo: 14/02

El Consell solicitará al Gobierno central que "se garantice" el uso de la pólvora


Mediterraneo 14/02

El PP presentará mociones para exigir el uso del fuego en fiestas


Mediterraneo 18/02

Moliner activa el consenso contra la ley ´anticohetes´


Levante: 18/02

La Generalitat solicitará al Gobierno la preservación de la cultura del fuego


Mediterraneo 20/02

Un informe oficial avalará el uso popular del fuego


El País 20/02

España invocará la tradición para salvar sus fiestas de fuego


Actes en Berga (7/02/09)


AVUI: http://www.avui.cat/article/tec_ciencia/53299/mes/deu/mil/persones/reivindiquen/la/cultura/foc/berga.html#

EL PERIODICO: http://www.elperiodico.com/envN.asp?p=46&i=CAS&n=585327&h=090208

LA VANGUARDIA: Miles de personas se manifiestan en Berga en defensa de las fiestas populares con fuego

EL PUNT: http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3505087

EL MUNDO: http://www.elmundo.es/elmundo/2009/02/07/barcelona/1234036471.html

copyleft © 2007 botafocs