logopeque

Botafocs. Ball de Dimonis
de Castelló de la Plana

GENT I ESTRIS DE FESTA. EL NOU BESTIARI INFANTIL DE CASTELLÓ

Exposicio 2008

 

 

 

ELEMENTS  DE  L’EXPOSICIÓ  “ GENT I ESTRIS DE FESTA. EL NOU BESTIARI INFANTIL DE CASTELLÓ”,  A LA FUNDACIÓ DAVALOS-FLETCHER, DEL 6 AL 22 DE JUNY DE 2008. CASTELLÓ DE LA PLANA (LA PLANA ALTA)
A. “GENT I ESTRIS DE FESTA”.


 

1.GENT: Els dimonis Botafocs.
Són persones humanes, amb cares i edats molt variades. Són els que cremen la pirotècnia, omplen de música de percussió i dolçaina els carrers i places, els portadors de dracs i víbries, els responsables de la intendència, ...Tots són gent de la festa!.

2. ESTRIS: Les maces i ceptrots. Alguns d’aquells elements que permeten cremar els materials pirotècnics en el ball de dimonis i els correfocs, ballar  sota paraigües d’espurnes...els podeu contemplar estàtics. Hi ha de  tot tipus en les colles de dimonis. La varietat és la norma!.    

3. GENT: Els artesans del bestiari.
El Taller Sarandaca  de Granollers, com exemple, del conjunt de persones que dissenyen els elements festius de la cultura popular: bestiari, gegants, cabuts, escenografies, figures de grans dimensions...Ells han construït el bestiari de Castelló.

4. GENT: Els pirotècnics. La pirotècnia Peñarroja de La Vall, com exemple, del conjunt de persones que treballen amb la fabricació dels diferents materials pirotècnics dels dimonis, del bestiari, dels bous de foc, dels castells, les estructures...tant  arrelats a la nostra cultura.

5. GENT, ESTRIS I FOC: Un recull de festa. És una mostra d’imatges fotogràfiques de les persones, les maces, els ceptrots, la música, el bestiari i el foc que construeixen conjuntament la nostra cultura .

6. RACÓ AUDIOVISUAL: Projecció de  DVDs de les activitats organitzades  per Botafocs.

 

B. “El nou bestiari infantil de castelló.”

 

1. La família: Els Pares, els Dracs(1999) i la Víbria(2004) de Castelló i també el germà  gran,  El Drac dels Dimonis del Grau(1996), tornen  tots junts a estar...

2. El bestiari infantil:  els tres dragonets i les tres víbries es  presenten a tots els veïns i  les veïnes de la ciutat.

3. La construcció del bestiari: Un conjunt  de fotografies  del seu  naixement  al Taller  Sarandaca.

Castelló, 22 de maig de 2008

copyleft © 2007 botafocs
botafocs